Friday, March 12, 2010

Creştinism For The Bible Tells Me So

Trebuie să vedeţi documentarul For The Bible Tells Me So.
Descărcare: Linkuri
Ideile de urmărit:
1) în creştinism se manifestă actualmente 2 tendinţe: una mai mult sau mai puţin conservatoare. Este reprezentată de aniumite Biserici Reformate, Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.
Aripa extremă a acestei mişcări este literalismul biblic. Mai pe româneşte: aşa fac pentru că aşa scrie în Biblie sau aşa nu fac pentru că aşa scrie în Biblie (de unde şi titlul documentarului: "Aşa e scris în Cartea Sfântă" - traducere liberă). Literalismul este specific Americii. Însă evident aceeaşi atitudine, mai mult sau mai puţin nuanţată, o găsim în orice interpretare mot a mot Bibliei. Hai să botezăm toată această mişcare, conglomerat de idei, etc. fundamentalism creştin.
O mişcare reformatoare, manifestată în Biserici Creştine chiar tradiţionale, cum e cea Anglicană şi luterană: hirotonisirea femeilor, admiterea miniştrilor şi ministreselor (cine ştie cum se zice asta în româneşte?) homosexuali. Această mişcare reciteşte şi reinterpretează Biblia în lumina epocii actuale. Aşa că multe din celebrele fraze ale Bibliei sunt puse în context istoric şi văzute ca atare (neaplicabile contextului actual).
Câteva exemple: în Vechiul Testament, pe lângă comportamentele homosexule, se interzice cam în acelaşi pasaj cu desăvârşire (în aceeaşi termeni an abomination) consumul cărnii de porc. Asta înseamna că creştinii de azi nu trebuie să mînânce carne de porc?
Tot în Vechiul Testament se interzice cu desăvârşire "ca sămânţa bărbatului să fie pierdută" (adică bărbatul să nu îşi dea nicidecum drumul prin alte orificii decât în pizdă sau Doamne fereşte în mână). Concluzie: nu te poţi masturba sau evident nu poţi folosi prezervative. O să vă râdeţi (sau indignaţi) dar este ceea ce a scos Benedict - Razinger din guriţa lui prin Africa. A provocat un imens scandal internaţional (nu e singurul pe care acest Papă îl provoacă) Adică la mama SIDEI acasă să le spui Africanilor să nu folosească prezervative. Sigur Benedict a vrut să spună să nu se fută decât cu nevestele iar alea să nu bage altă pulă decât a bărbatului lor în ele. Dacă nu ştiaţi Catolicii se opun metodelor contraceptive şi folosirii prezervativului. Acum când a explodat populaţia (mai ales în ţările sărace, unde cam mor de foame şi boli sexuale). Offf, mare ţi-e grădina. Pe ce lume o trăi?
Toate aceste interdicţii ale Bibliei trebuie interpretate ca fiind enunţate în contextul epocii în care a fost scrisă. Sfinţenia Bibliei este tocmai atributul Său de a fi mereu interpretabilă, nu bătută în cuie. Fiecare epocă îşi pune amprenta pe modul cum o înţelege şi o aplică. Aşadar liber la preoţi homosexuali şi preotese lesbiene. Liber la consum de carne de porc şi la contracepţie.

2) Tot de urmărit în documentar: drama pe care o traversează copiii homosexuali născuţi în familii de creştini fundamentalişti şi părinţii acestora, dramă care poate merge până la sinucidere, iar la părinţi transformarea totală din habotnici în creştini reformatori şi activişti pentru drepturile homosexualilor (cazul unei mame şi a fetei ei din film).

Vă las să vedeţi şi revin pe meleagurile noastre la ortodocşi (bieţii de ei...).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.