Sunday, June 10, 2012

poponarii si soft power-ul

Soft power (sau influenţa nebrutală) înseamnă să obţii ce vrei nu bătând cu pumnul în masă, ci cu cap, manevrând lucrurile în direcţia dorită de tine. Este lupta dintre inteligenţă şi tonele de muşchi, este lupta dintre David şi Goliat.
Cam asta se întâmplă acum în America cu lupta pentru egalitatea căsătoriei. Un grup de miliardari cu simpatii republicane finanţează generos pe candidaţii partidului pe care îi consideră deschişi la căsătoria între persoane de acelaşi sex sau în general la drepturile homosexualilor.
Aţi citit bine: candidaţi ai Partidului Republican, partid care este sub cizma extremiştilor creştini de toate felurile. Aceşti extremişti fac atac de cord numai la auzul cuvântului homosexual. Dar printr-o finanţare adecvată s-a reuşit în statul New York modificarea legii: pe viitor la New York te poţi căsători cu o persoană de acelaşi sex.
Un articol din New York Times, intitulat Traiectoria gay a Partidului Republican, descrie influenţa decisivă a unui miliardar american, Paul E. Singer, în vârstă de 67 de ani. Singer, împreună cu alte figuri de vază ale finanţelor de pe Wall Street, a strâns cea mai mare parte a banilor care au finanţat campania pentru egalitatea căsătoriei în New York: peste 1 milion de dolari. Singer este heterosexual. Singer are un băiat gay şi un ginere gay (cei doi s-au căsătorit la New York).
Iată dragele mele ce înseamnă să ai relaţii bune cu tăticul bogat: te ajută să schimbi legea.
Dar nu numai asta. Prin influenţa pe care o au asupra industriei show-business-ului american (Hollywood-ul), gay-ii au ajuns să fie prezentaţi într-o lumină favorabilă în cele mai populare filme şi seriale americane (de pildă în Glee, unul din cele mai populare seriale TV americane). Aşa se face că acum, conform unui sondaj CNN / ORC International, 73 la sută dintre cei care au vârste între 18 şi 34 de ani sunt favorabili egalităţii căsătoriei.
Credeţi că asta este imposibil în Românica? Vă înşelaţi amarnic. Totul este să ştii ce vrei de la viaţă şi să-ţi foloseşti creierul.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.