Wednesday, November 7, 2012

obama si gay-ii

După o noapte demnă de cărţile de istorie, Barrack Hussein Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
În discursul de victorie, ca şi în discursul de acceptare a candidaturii, Obama a pomenit gay-ii:
"Dacă există cineva care se mai îndoieşte că America este locul unde totul este cu putinţă, care se întreabă dacă visul fondatorilor noştri mai este încă viu în aceste timpuri, care pune sub semnul întrebării forţa democraţiei noastre, în această seară a primit răspunsul:
[...]
Este răspunsul rostit de tinerii şi bătrânii, de bogaţii şi săracii, de Democraţii şi Republicanii, de negrii, albii, hispanicii, asiaticii, amerindienii, gay-ii, hetero, cei cu dizabilităţi sau fără - de Americanii care au trimis întregii lumi mesajul că nu am fost niciodată doar o mulţime de inşi sau o mulţime de state roşii [republicane] sau albastre [democrate]; am fost şi vom fi întotdeauna Statele Unite ale Americii."
(sursa BBC)
Mai mult decât realegerea unui preşedinte cu viziuni progresiste s-a rupt un film în Statele Unite: filmul că America este o naţiune conservatoare, pentru care valorile religioase rigide fac regula.
În aceasta noapte în patru state americane s-a votat asupra a patru amendamente constituţionale: într-unul - Minnesota - un amendament la constituţie prin care căsătoria să fie definită ca între persoane de sex opus (respins). În alte trei state, Maryland, Maine, Washington, acceptarea căsătoriei între persone de acelaşi sex (acceptate).

Un alt pas istoric este alegerea primei senatoare (Tammy Baldwin din statul Wisconsin) care este gay pe faţă.
Ce este revoluţionar este că în patru din patru state votul popular este cel care îi favorizează pe gay, că în numai opt ani (din 2004) atitudinea populaţiei faţă de dragoste, indiferent de sex, s-a schimbat fundamental de la ideea de păcat la ideea de "se iubesc, au dreptul să se căsătorească". Aceste rezultate se datorează, după părerea comentatorilor, participării masive a tinerilor la aceste alegeri.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.